Brev fra Spania - Januar 2016

Litt om julefeiringen i Spania:

24. Desember

Julaften har etter hvert fått større betydning også i den spanske julefeiringen. Etter som Spania er et katolsk land har det fra gammelt av bare vært den 6. Januar at det har vært vanlig å gi gaver til barna. Men etter hvert som julenissetradisjonen har sneket seg inn i julefeiringen også her, er skikken med utdeling av julegaver  nå vanlig både på julaften og på Hellige tre kongers dag den 6. Januar.

31. Desember.

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene. I Spania har de nemlig en litt spesiell nyttårstradisjon for at det nye året skal fylles med hell og lykke. I årets 12 siste sekunder skal en drue inntas per sekund, og tiden løper fort.

Når klokka slår sine tolv slag ved inngangen til det nye året, så skal alle stå med 12 druer i hånda. For hvert klokkeslag må de spise én drue. På den måten sikrer de velstand for seg selv og sine nærmeste i det kommende året.

5. Januar.

I spansktalende land står tradisjonen med Helligtrekongersdag sterkt. Hvert år feires dagen i spanske byer og landsbyer med spektakulære opptog. Slangetemmere, fløytespillere, hester og alle slags eksotiske innslag paraderer med de tre kongene gjennom gatene til stor jubel for de fremmøtte barna. Det har også vært vanlig at barna har fått karameller fra de tre kongene (Se video, som jeg har laget)

6. januar

feires El Dia de Los Reyes Magos, Helligtrekongersdag. Det er kanskje den viktigste dagen i spansk julefeiring. Det er i hvert fall den dagen barna gleder seg aller mest til. Helligtrekongersdag, eller trettendedag jul, er en kirkelig festdag, som for mange betyr selve avslutningen på julen. Dagen da hele familien samles for å pakke opp gavene som de tre kongene Melchor, Gaspar og Baltasar har lagt igjen til snille barn. Denne dagen feires med en kake som er formet til en kongelig krone og pyntet med kandiserte frukter som ligner på kronens juveler.
Kaken serveres ofte til frokost eller som et mellommåltid sammen med en kopp varm kakao.

Tradisjonen tro skal kaken ha innebakt en bønne og en konge. Hvert år er det knyttet stor spenning til hvem som får kongen og hvem som får bønnen. Den som får kongen i kaken blir kronet til dagens konge, og den som finner bønnen må betale for kaken.

Dette var brev nr. 2.

Fra Jan i Spania.